Köp med oss

Vi hjälper er genom hela affären

Att köpa ett hus eller lägenhet är troligen en av de största affärerna du gör i ditt liv. Vi finns här för att underlätta under hela processen för dig. Här följer några tips och råd under de olika stegen i ett bostadsköp.

Inför ditt bostadsköp

Går du i köptankar och har funderingar kring hur det fungerar med exempelvis besiktning, undersökningsplikt, pantbrev och lagfart är du varmt välkommen att boka en tid med en av våra mäklare. Vi förklarar gärna hur köpprocessen går till och vad som kan vara bra att tänka på. 

Finansiering

Ska du finansiera ditt hus med hjälp av bank är det första du ska göra att skaffa lånelöfte. Kontakta din bank eller ett bolåneinstitut så att du vet vilka pengar du har att röra dig med. Har du redan ett hus eller en bostadsrätt kan det vara bra att börja planera försäljning av denna. När du hittar din drömbostad kan det gå fort. Vi värderar gärna din bostad inför en eventuell försäljning.

Visningar

Börja gå på visningar för att se vad du gillar och vilka områden du trivs i. Fundera över till exempel antal rum eller avstånd till centrum. En sådan lista gör det lättare att göra ett urval.

Prata gärna med oss om du vet ett specifikt område du är intresserad av att bo i. Vi tar gärna emot intresseanmälningar, även om det inte finns något objekt ute till salu just nu.

Undersökningsplikt

Som köpare har du undersökningsplikt inför köpet. Undersökningsplikten innebär att du som köpare ansvarar för att noga undersöka bostaden innan du skriver på ett kontrakt. Skulle du hitta något som kan tyda på ett fel ingår det även i undersökningsplikten att utreda detta närmare.

Utgångspunkten är att bostaden säljs i befintligt skick med hänsyn till ålder, pris och användning. Säljaren är aldrig ansvarig för fel som kunde ha upptäckts vid en normal undersökning. Det finns inget krav på att undersökningen ska göras av en fackman, men det kan vara klokt att ta professionell hjälp i form av en besiktningsman.

När det gäller bostadsrätt så tillhandahåller mäklaren stadgar och senast tillgängliga årsredovisning och du uppmanas att läsa igenom dessa handlingar. Där får du en bra inblick i föreningens ekonomi. Kontrollera även direkt med föreningen om eventuella kommande större
reparationer, omläggning av lån etc. som väsentligt kan påverka bostadsrättens framtida årsavgift.
Som köpare uppmanas du även att kontrollmäta boarean. Särskilt i äldre byggnader kan den angivna arean avvika, på grund av gamla mätnormer, i förhållande till dagens norm. För mer info, kontakta din fastighetsmäklare.

Energideklaration ger dig som spekulant information om hur mycket energi som går åt i ett hus när det används. Från och med januari 2009 är det lagkrav att fastigheter vid försäljning ska ha en energideklaration. En energideklaration är giltig i 10 år. Vill du läsa mer om energideklaration kan du läsa på boverkets hemsida: https://www.boverket.se/sv/energideklaration/energideklaration/.

Budgivning

Mäklaren ska informera dig som spekulant om hur en eventuell budgivning kommer att gå till och hur ni bör lämna bud. Mäklaren ska också informera om eventuella krav eller önskemål från säljaren. Eftersom det är säljaren som avgör om ett bud är intressant eller inte ska mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud som inkommer. Det gäller även om en spekulant inte har lämnat sitt bud på det sätt som bestämts. Mäklarens skyldigheter gäller till dess att säljaren och köparen har undertecknat ett köpekontrakt.

I praktiken finns det två modeller för budgivning: öppen och sluten budgivning. Vid en öppen budgivning lämnar spekulanterna sina bud till mäklaren, som löpande redovisar buden till säljaren och till övriga spekulanter. Spekulanterna får då möjlighet att lägga nya bud. Vid en sluten budgivning får spekulanterna en viss tid på sig att lämna sina bud, vanligtvis skriftligt. Mäklaren redovisar buden för säljaren. Den som har lämnat bud får ingen information om övriga bud. Vill du ha mer information gällande budgivning kan du läsa mer på FMI:s hemsida: http://www.fmi.se/budgivning.

Kontrakt

Det är säljaren som bestämmer vem han eller hon önskar sälja till. På kontraktsskrivningen går mäklaren igenom kontraktet med både köpare och säljare.

Tillträde

På tillträdesdagen är det dags för dig som köpare att få dina nycklar. Vid tillträdet redovisas en likvidavräkning som visar den ekonomiska avräkningen och köpebrevet undertecknas. Köpebrevet är det slutliga kvittot på köpet. Överlåtelse av fastigheten görs enligt överenskommelse. Tid bokas efter samråd med köpare, säljare och bank.

Flyttsläp

Inför flytt har du möjlighet att låna ett av våra flyttsläp gratis. Bokning görs via: 0481-130 89.

Kontakt

Vi som jobbar på Hammarströms

Om du går i säljtankar - boka tid med oss.

Till salu

Till salu

Hem till salu just nu

Adress
  • Engshyttegatan 2
  • 382 30 Nybro
Kontakta oss
Följ oss

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss
till dig med förslag på tid för
ett kostnadsfritt hembesök.

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!

Fyll i dina uppgifter och skicka
så återkommer vi!

Formuläret innehåller fel. Kontrollera formuläret och försök igen. Tack!

Tack för ditt meddelande!